Gezinssamenstelling
Sophie (18 jaar) en Milan (21 jaar).
Situatie
Sophie is een sociale en energieke leerling die een mbo-opleiding in de detailhandel volgt. Ze heeft een hechte vriendengroep en staat bekend als enthousiast en leergierig. Haar resultaten zijn goed en ze neemt actief deel aan de lessen. Sinds ze een relatie heeft met Milan, praat ze vaak over hem. Hij is lief en zorgzaam, stuurt haar de hele dag door berichtjes en vraagt hoe haar dag was.
Milan ervaart hun relatie als intens en meeslepend. Hij voelt zich verantwoordelijk voor Sophie en wil haar beschermen. Hij heeft geleerd dat een man sterk moet zijn. Soms bekruipt hem de angst dat Sophie hem niet genoeg waardeert. Hij wil haar dichtbij houden en vraagt haar steeds vaker met wie ze omgaat en wat ze doet. Wanneer ze niet direct reageert op zijn berichten, knaagt de onzekerheid aan hem.
Na verloop van tijd merken docenten subtiele veranderingen. Sophie is vaker afgeleid in de klas en kijkt regelmatig op haar telefoon. Ze zegt vaker af als haar vriendinnen in de pauze samen willen eten en zit soms alleen. Haar participatie in de les neemt af. Voorheen stak ze vaak haar hand op en deed ze actief mee, maar nu staart ze vaker voor zich uit.
Haar schoolprestaties blijven stabiel, maar ze levert opdrachten vaker op het laatste moment in. Haar vriendinnen plagen haar ermee en zeggen dat ze alleen nog maar met Milan bezig is. Wanneer een docent haar vraagt waarom ze zo vaak op haar telefoon kijkt, lacht ze en zegt: “Milan vindt het gewoon fijn om te weten waar ik ben.”
Vragen
- Stap 1. Welke signalen heb je in kaart gebracht?
- Stap 2. Ga je overleggen met deskundig professional, aandachtsfunctionaris en/of Veilig Thuis?
- Stap 3. Ga je in gesprek met betrokkene(n)? Zo ja, waarover?
- Stap 4. Ga je de onveiligheid met het afwegingskader wegen? Zo ja, wat komt uit de weging?
- Stap 5. Neem je een besluit tot hulp organiseren en melden bij Veilig Thuis? Zo ja, welk besluit?
- Leg je informatie vast in het dossier?